Allt om alt-texter

På den här sidan får du veta vad en alt-text är och varför du bör använda dig av dem på din sajt.

Vi går också igenom hur du går tillväga för att lägga in alt-texter för dina bilder och vad du ska tänka på när du skriver dem.

Vad är en alt-text?

Alt-texten är en text du lägger in i koden på din hemsida för att beskriva vad en bild föreställer. För att se om en bild har en alt-text kan du låta musen stå stilla över en bild. Om bilden har en alt-text kommer den då dyka upp efter någon sekund.

Varför ska du använda alt-texter?

För dig som driver en sajt finns det primärt två användningsområden för alt-texter.

  1. SEO-värdet
  2. Användarnyttan

SEO-värdet

Alt-texten är något som brukar kallas för en direkt rankingsfaktor. Det betyder att orden du väljer att använda i din alt-text direkt påverkar vilka sökningar Google väljer att visa din sida på i sökresultatet, alltså serpen. Google läser nämligen av innehållet i alt-texten och tar med det i helhetsbedömningen för din sida. Att använda strategiskt uttänkta alt-texter hjälper dig inte bara att synas i vanliga sökresultatet utan hjälper också din bild att synas i Googles bildsök högre upp.

Användarnyttan

Om någon är inne på din sajt men av någon anledning stängt av webbläsaren att ladda in bilder så kommer webbläsaren visa alt-texten istället. På så sätt säkerställer man att bärande budskap i bilder inte går förlorat om en användare stängt av inläsning av bilder i webbläsaren.

Om en synskadad person är inne och surfar på din sajt och har hjälpmedel påkopplat så kommer datorn också läsa upp alt-texten du skrivit.

Hur lägger jag till alt-texter?

I de flesta CMS, som till exempel WordPress, lägger du till alt-texter i samma veva som du laddar upp din bild. Om du kodar en sajt själv så använder du dig av “alt” attributet som ser ut på följande sätt:

<img src=”din-bild.jpeg” alt=”din alt-text”>

Hur du skriver alt-texter

Om möjligt ska du alltid försöka få med nyckelord i din alt-text. Alltså de ord som du vill ranka på i Googles sökresultat. Men spamma absolut inte. En bra utgångspunkt är att du ska beskriva bildens innehåll som om du gör det för en blind person.

Om du till exempel laddar upp denna bild skulle en bra alt-text vara “två hundar leker med ett gosedjur på en sommaräng”.

två hundar leker med ett gosedjur på en sommaräng