Om du varit i olika SEO-forum har du säkert hört talas om begreppet “meta-taggar”. Det är en vanligt förekommande term inom SEO och det är viktigt att ha kunskap om dem.
Men vad är det egentligen och vad är viktigt att tänka på? Här förklarar vi allt du behöver veta för att använda meta-taggar korrekt.
Vad är meta-taggar?
Meta-taggar hjälper till att beskriva sidans innehåll för sökmotorer. De syns inte direkt på sidan, men kan hittas i källkoden. De syns endast i HTML och ligger under <head>. Även om de är osynliga för besökare på webbplatsen, spelar de en viktig roll för sökmotoroptimeringen (SEO).
De vanligaste meta-taggarna
Titel
Titeln visas som rubrik i sökresultat och webbläsarflikar. En tydlig och relevant titel kan locka fler besökare till webbplatsen och hjälpa sökmotorer att förstå innehållet. Att ändra titeln på en landningssida är en enkel förändring som kan göra stor skillnad eftersom det är en direkt rankingfaktor för Google. Därför är det viktigt att få med sina viktigaste sökord i titeln eftersom Google tar detta i beaktning när de bestämmer hur relevant sidan är för olika sökningar.
I Googles dokumenation räknas egentligen inte titeln som en meta-tagg eftersom <meta> inte används i taggen. Däremot brukar man vanligtvis ta upp titeln när man diskuterar viktiga meta-taggar.
Tänk alltid på sökintentionen när du skriver titeln för din landningssida. Vad är syftet med denna sida och vilken titel beskriver sidan bäst för användaren? Om du exempelvis skriver en informativ text om alt-texter är följande titel ett bra alternativ för att både få med det viktigaste sökordet och beskriva för användaren vad de kommer att möta för innehåll.
Meta-beskrivning
Metabeskrivningen syns under titeln i sökresultatet. Det är ingen direkt rankingfaktor, men fortfarande ett tillfälle att locka besökaren att klicka på just din länk. Google fetmarkerar dessutom orden som användaren har sökt efter om de finns med i din metabeskrivning. Ha därför alltid i åtanke att ha med sökorden du vill synas på i beskrivningen.
Du vill hålla din metabeskrivning till högst cirka 160 tecken annars kommer den resterande texten kapas bort av Google. Även om du lägger in din egna metabeskrivning finns risken att Google tar ett stycke direkt från landningssidan. Detta kan bero på att Google inte är nöjd med din metabeskrivning och du kan motverka detta genom att testa att lägga in en ny text.
Meta-keywords
Meta-keywords hjälper dig berätta för Google vilka ämnen som sidan besvarar. Det är inte särskilt modernt längre och Google har själva gått ut med att de inte tar hänsyn till dessa längre. Det finns däremot som alternativ att lägga in detta i de flesta CMS fortfarande och kan fortfarande dyka upp i olika sammanhang.
Med tanke på Googles uttalande om ämnet är det en best practice att inte längre använda sig av meta-keywords.
Meta-robots
Meta-robots används för att kommunicera med sökmotorer och hur de ska crawla samt indexera sajtens URL:er.
De vanligaste direktiven som kan användas för att berätta för sökmotorerna hur de ska hantera sidorna:
Index/noindex:
Om du inte vill att sidan ska indexeras, alltså inte synas i sökresultatet, ska du använda taggen “noindex”. Om du däremot vill att sidan ska indexeras, vilket är det mest förekommande, så ska taggen “index” användas. Anger man inget direktiv alls, tolkas det som “index”.
Follow/nofollow:
Om du länkar till en sida på någon av dina landningssidor men inte vill att sökmotorer ska “följa” länken sätter du direktivet “nofollow”. Med denna tagg kommer Google inte att ge länken något länkvärde. Det förekommer i till exempel kommentarsfält, sociala medier och nyhetssajter. När Google ska följa länken så ska länken ha taggen “follow”. Anger man inget direktiv alls, tolkas det som “follow”.
Övriga taggar
Det finns fler HTML-taggar som kan implementeras i head-avsnittet i källkoden, men som inte brukar räknas in i begreppet meta-taggar. De kan dock vara minst lika viktiga för SEO-arbetet. Exempel på sådana taggar är:
Ja, meta-taggar är viktiga för sökmotoroptimeringen. De ger sökmotorer viktig information för att förstå innehållet på sidan och hjälper sajten att förbättra sin synlighet. Därför är det viktigt att vara medveten om hur meta-taggarna används på sajten för att minska risken för att använda dem på “fel” sätt och försämra sajtens synlighet.
Meta-taggar är inte heller svåra att implementera själv. I de flesta CMS behöver du inte ens gå in i källkoden utan kan ändra direkt i redigeringsläget för landningssidan.
Tips för meta-taggar
Titeln är en av de viktigaste rankingfaktorerna. Använd därför alltid dina viktigaste sökord för sidan i titeln för att öka möjligheterna att synas högre upp i sökresultatet. Om du till exempel skriver en text om vad robots.txt är så är det viktigt att ordet “robots.txt” är med i titeln.
Använd hela utrymmet för titeln som ligger på ungefär 70 tecken. Istället för att bara skriva “Robots.txt” bör du beskriva vad sidan har att erbjuda i den mån du kan. Försök även få in andra sökord du vill att sidan ska synas på om det är möjligt.
Samtliga sidor ska ha en unik titel. Det är viktigt för att Google ska kunna särskilja sidorna och förstå deras syfte. Om två sidor är för lika riskerar de att börja konkurrera med varandra.
Var försiktig med noindex taggen. Om du råkar använda denna tagg på en sida som egentligen bör indexeras riskerar du att tappa stor mängd trafik. Crawla därför sajten med jämna mellanrum och håll koll på vilka sidor som har en noindex tagg.
Få fler intressanta nyheter och artiklar direkt till din inkorg!