Strukturerad data

I den här texten får du veta vad strukturerad data är och hur du kan använda det för hjälpa sökmotorer att förstå och visualisera innehållet på din sajt direkt i sökresultatet.

Vad är strukturerad data?

Google utvecklar ständigt sina algoritmer och förbättrar sökmotorns kapacitet för att bli bättre på att förstå innehållet på webben. Om du hanterar en webbplats finns det ett par saker du kan göra för att hjälpa Google och andra sökmotorer att bättre förstå inn ehållet på din sajt. En av dessa är att implementera strukturerad data.

Strukturerad data är ett standardiserat format som används för att klassificera en given sidas innehåll och information. Genom att översätta innehållet till kod som sökmotorerna kan förstå skapar du förutsättningar till utökade sökresultat.

Det skulle exempelvis kunna vara en receptsida, vilka ingredienser som ingår i receptet, hur lång tillagningstiden är, hur många kalorier receptet innehåller och så vidare.

Exempel på strukturerad data:

Bild på strukturerad data i kodform

Vanliga användningsområden för strukturerad data

Det finns flera användningsområden för strukturerad data. Här kommer några vanliga exempel på vad som går att märka upp med strukturerad data:

  • Kreativa verk (böcker, filmer, recept, musik etc.)
  • Organisation (företag, skolor, klubbar etc.)
  • Person
  • Platser (fysiska platser, restauranger etc.)
  • Produkt (produkter, tjänster etc.)
  • Omdömen

Hur påverkas sökresultatet av strukturerad data?

Genom strukturerad data kan vi kommunicera med sökmotorerna och hjälpa dem att enklare förstå och kategorisera innehåll på våra sajter. Med hjälp av den strukturerade datan kan Google och de andra sökmotorerna läsa ut mer information från en specifik sida och presentera den strukturerade datan direkt i sökresultatet, detta kallas för ett “rich result” eller en “rich snippet”.

Vad är en rich snippet?

Nedan ser du ett exempel på en rich nippet för receptsidan vi pratade om tidigare. Här kan man, utöver titeln och meta-beskrivningen som man ser i ett vanligt sökresultat, också se receptets ingredienser, tillagningstiden samt recensioner från andra användare.

Exempel på en rich snippet

En annan vanlig term är som ofta förknippas med rich snippets är “featured snippet”. Google använder utgår inte från strukturerad data för att generera featured snippets. Läs mer om det i artikeln om featured snippets.

Fördelarna med strukturerad data

Med hjälp av strukturerad data och rich results kan du marknadsföra dina sidor med mer engagerande sökresultat och uppmuntra användare till att interagera med din webbplats i större utsträckning. Baserat på data från Google kan strukturerad data bland annat bidra till:

  • Fler klick
  • Högre klickfrekvens
  • Längre besökstider
  • Starkare varumärkessök

Varför är strukturerad data viktigt för SEO

Strukturerad data är viktigt för SEO eftersom den underlättar för Google att förstå vad dina sidor, ditt innehåll och din webbplats handlar om. Utöver det så ger den strukturerade datan dig möjligheten att få utökade sökresultat vilket leder till att din sajt tar upp mer utrymme i sökresultatet vilket både kan påverka klickfrekvensen och stärka ditt varumärke.

Vad är Schema.org och Schema markup?

Schema.org är ett gemensamt projekt som är skapat av Google, Microsoft, Yahoo och Yandex i syfte att ha ett universalt språk för uppmärkning av strukturerad data som är kompatibel med de stora sökmotorerna.

Om du vill lära dig mer om vilka typer av scheman för uppmärkning av strukturerad data som finns eller hur du implementerar dem rekommenderar vi dig att läsa mer på schema.org.

Strukturerad data, On-SERP SEO och zero-click results.

Det blir alltmer vanligt att Googles användare får svaren direkt i sökresultatet utan att behöva klicka vidare till en hemsida, detta kallas för “zero-click results”. I dagsläget resulterar över 50% av söken i ett zero-click results, och det ökar kontinuerligt.

Eftersom fler Google-sökningar resulterar i zero-click results blir det allt viktigare att ta mer plats i SERP:en. Med hjälp av strukturerad data kan vi på ett kreativt sätt ta upp en större andel utrymme genom exempelvis rich results.

Hur implementerar jag strukturerad data på min hemsida?

Google stödjer uppmärkning av strukturerad data i flera format. Bland dessa förekommer det Javascript-baserade formatet JSON-LD samt HTML-formaten Microdata och RDFa. Den generella rekommendationen är använda JSON-LD om det går eftersom det är den enklaste lösningen att implementera och underhålla över tid.

Om du inte har erfarenhet av programmering men vill komma igång med strukturerad data har Google tagit fram ett verktyg för uppmärkning av strukturerad data som förenklar arbetet. I verktyget kan du enkelt ange typen av strukturerad data du vill implementera samt vilken url på din sajt som uppmärkningen berör.

Om du använder en plattform som WordPress eller Shopify finns det plugin som underlättar uppmärkningen av strukturerad data, exempelvis: Yoast eller All In One SEO.

Hur testar jag att det fungerar?

Med hjälp av Googles egna testverktyg kan du testa sidorna på din webbplats eller din specifika kod för att säkerställa att den strukturerade datan läses in korrekt. Vid eventuella fel så får du felmeddelanden och kan felsöka koden direkt i verktygets gränssnitt.

Sammanfattning

Nu förstår du förhoppningsvis mer om hur strukturerad data fungerar och vilket värde det kan ha för din webbplats. Tveka inte att kontakta oss på SearchIntent om du vill ha hjälp med att implementera eller få tips och rekommendationer för just din webbplats.