HTTP & HTTPS

Har du stött på förkortningarna HTTP och HTTPS som brukar synas i webbplatsadressen, men aldrig riktigt förstått skillnaden? Oroa dig inte, vi reder ut begreppen! I denna artikel förklarar vi skillnaderna mellan HTTP och HTTPS, samt fördelarna och nackdelarna med dem.

Vad är HTTP?

HTTP är en förkortning på Hypertext Transfer Protocol, ett protokoll som används på Internet för att överföra data mellan en så kallad klient och server. Servern är den webbserver där webbplatsen är lagrad och klienten är webbläsaren som du använder på din mobil eller dator. Med hjälp av HTTP överförs texter, bilder, ljud, video, zip-filer och annan data, så länge både klient och server kan läsa den. 

HTTP-protokollet skapades på 90-talet och är grunden till datakommunikation på webben. Med tiden har HTTP förbättrats men i och med den digitala utvecklingen anses den dock inte vara säker att använda idag.

Hur fungerar HTTP?

 

klient-server

Tänk att du vill besöka en webbsida, till exempel www.searchintent.se. Vad gör du då? Du skickar en förfrågan i din webbläsare genom att skriva in URL:en i webbadressfältet. Den här förfrågan skickas vidare till webbservern, en plats där hemsidan är lagrad. Den efterfrågade informationen överförs sedan tillbaka till webbläsaren och webbsidan öppnas på din dator. Så enkelt är det.

Egentligen är HTTP ett sätt att kommunicera mellan två enheter på World Wide Web. Men HTTP är som en gammal bil utan säkerhetsbälte – den skyddar dig inte under din resa på nätet. All data som överförs är helt okrypterad vilket betyder att vem som helst kan läsa datan och till och med stjäla din information. Med andra ord är HTTP inte säker att använda och ger dessutom ett oseriöst intryck av din sajt på grund av låg säkerhet.  

Vilket protokoll ska man använda då? På den senaste tiden har det blivit en hygienfaktor att använda HTTPS istället för HTTP, som ger användare en tydlig signal att man kan lita på sajten, att den är trygg och säker.

Vad är HTTPS?

HTTPS är en förkortning på Hypertext Transfer Protocol Secure och är en säkrare version av HTTP. Exakt som HTTP används HTTPS för att överföra data mellan webbläsare och webbserver, men finns en viktig skillnad – all data som överförs krypteras och kan inte läsas av andra. Trafiken från HTTPS-webbplatser krypteras med SSL-certifikat (Secure Sockets Layer) och upprätthåller säker kommunikation mellan en webbläsare och en webbserver. Tack vare SSL skyddas din personliga information när du surfar på nätet, så att ingen kommer åt dina personuppgifter, såsom lösenord och bankuppgifter.

HTTPS och SEO

HTTPS är en rankingfaktor i Googles system. Om du vill lyckas med SEO och slå dina konkurrenter i SERP:en ska du definitivt använda HTTPS.

HTTPS är också viktigt för att öka användarnas förtroende för din sajt, eftersom vissa webbläsare visar en varning om en webbplats som inte använder HTTPS. 

Genom att använda HTTPS kan du skydda din information, förbättra SEO och samtidigt ge dina användare en trygg och säker upplevelse på din sajt.

Vad är det för skillnad mellan HTTP och HTTPS?

http vs https protokoll

 • Man kan se skillnaden redan i webbsidans adress. De webbsidor som har HTTP har http:// i sin URL medan de som har HTTPS har https:// i URL:en.
 • HTTP är inte säker att använda eftersom vem som helst kan få tillgång till din data medan HTTPS skyddar din information.
 • HTTP behöver inte ett SSL-certifikat, men HTTPS behöver det däremot.
 • HTTP förbättrar inte SEO, men HTTPS är en rankingfaktor som gynnar sajtens placeringar på Google.
 • HTTPS är ett måste vid online-transaktioner eftersom det skyddar dina personliga uppgifter.
 • HTTP orsakar varningar på sajten så att den förlorar besökare. HTTP-sajter anses vara osäkra.

Så, HTTP eller HTTPS?

Efter du har läst den här artikel så finns det ingen tvekan om att HTTPS är det enda alternativet du ska använda. HTTP är inte säkert, och innebär en risk för intrång samt att din data kan läsas av andra, medan HTTPS krypterar data som endast mottagaren kan se.

Hur byter du från HTTP till HTTPS?

Hur ska du migrera din sajt från osäker till säker? Om du har en webbsida med HTTP som du vill byta till HTTPS så kan du följa de här stegen:

 • Skaffa ett SSL-certifikat 
 • Installera SSL-certifikatet på din server eller genom ditt CMS
 • Omdirigera länkarna, dvs peka om alla gamla adresser som använder HTTP till HTTPS. 
 • Uppdatera din sajtadress i Google Analytics
 • Skapa en ny egendom i Google Search Console
 • Uppdatera alla dina länkar på Sociala kanaler såsom Facebook och Instagram.
 • Testa att allt fungerar korrekt