Alt-text

På den här sidan får du veta vad en alt-text är och varför du bör använda dig av dem på din sajt. Vi går också igenom hur du går tillväga för att lägga in alt-texter för dina bilder och vad du ska tänka på när du skriver dem.

Vad är en alt-text?

Alt-texten är en text du lägger in i koden på din webbsida för att beskriva vad en bild föreställer. Om din bild kan visas korrekt i webbläsaren så kommer inte den alternativa texten att visas. Om bilden av någon anledning inte kan visas, till exempel för att länken till bildkällan är bruten, så kommer alt-texten visas istället för bilden.

Varför ska du använda alt-texter?

För dig som driver en sajt finns det primärt två användningsområden för alt-texter.

  1. SEO-värdet
  2. Användarnyttan

SEO-värdet

Alt-texten är något som brukar kallas för en direkt rankingfaktor. Det betyder att orden du väljer att använda i din alt-text direkt påverkar vilka sökningar Google väljer att visa din sida på i sökresultatet, alltså SERP:en. Google läser nämligen av innehållet i alt-texten och tar med det i helhetsbedömningen för din sida. Att använda strategiskt uttänkta alt-texter hjälper dig inte bara att synas i vanliga sökresultatet utan hjälper också din bild att synas i Googles bildsök högre upp.

Användarnyttan

Om någon är inne på din sajt men av någon anledning stängt av webbläsaren att ladda in bilder så kommer webbläsaren visa alt-texten istället. På så sätt säkerställer man att bärande budskap i bilder inte går förlorat om en användare stängt av inläsning av bilder i webbläsaren.

Om en synskadad person är inne och surfar på din sajt och har hjälpmedel så som en skärmläsare påkopplat så kommer datorn också läsa upp alt-texten du skrivit.

Hur lägger jag till alt-texter?

I de flesta CMS, som till exempel WordPress, lägger du till alt-texter i samma veva som du laddar upp din bild. Om du kodar en sajt själv så använder du dig av “alt” attributet som ser ut på följande sätt:

<img src=”din-bild.jpeg” alt=”din alt-text”>

Hur du skriver alt-texter

Om möjligt ska du alltid försöka få med nyckelord i din alt-text. Alltså de ord som du vill ranka på i Googles sökresultat. Men spamma inte. En bra utgångspunkt är att du ska beskriva bildens innehåll som om du gör det för en blind person.

Om du till exempel laddar upp bilden här nedan, skulle en bra alt-text vara “En hund som leker med gosedjur”.

 

En hund som leker med gosedjur
En bild på en hund med gosedjur för att demonstrera hur man skriver en bra alt-text. Testa att högerklicka någonstans på den här webbsidan, välj “Visa sidkälla”, och sök (med ctrl + F) efter “En hund som leker med gosedjur” så ser du hur alt-texten för den här bilden ser ut i källkoden.