Digital ordlista

Ankartext, sidtitel och förkortningar som SMM och SEM – alla är de begrepp som används inom digital marknadsföring. I den här ordlistan hittar du förklaringar till de vanligaste orden.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

A

Alt-text

Alt-texten är en text du lägger in i koden på en bild för att beskriva vad bilden föreställer. Det är bra både för Googles förståelse av bilden såväl som för användaren.

Läs mer om Alt-text

Ankartext

Ankartext är den klickbara texten i en länk. Texten som placeras i en länk bär på både ett användarvärde och SEO-värde.

Läs mer om Ankartext

Avvisningsfrekvens

Avvisningsfrekvens är ett mätetal som anger hur många av de som besökt en sida på din sajt som väljer att lämna sidan utan att ha gått vidare till en annan sida på sajten. Detsamma som “bounce rate”.

Läs mer om Avvisningsfrekvens

 

B

Bounce rate

Bounce rate är ett procentuellt värde som berättar hur många av de som besökt en sida på din sajt som väljer att lämna sidan utan att ha gått vidare till en annan sida på sajten.

Läs mer om Bounce rate

 

C

Canonical

En canonical-tagg använder du i det fall du har två eller flera nästan identiska sidor på din sajt. Inom SEO är det viktigt att vara tydligt mot Google vilken sida som ska synas när någon söker efter ett givet sökord. Canonical kan användas som ett hjälpmedel för att säkerställa att rätt sida eller rätt variant av en sida är den som syns.

Läs mer om Canonical URL

CTR

CTR är en förkortning av ”click through rate”. CTR är en procentsats baserat på antal visningar delat på antal klick och är applicerbart på nästan all form av digital marknadsföring och annonsering. På svenska används begreppet klickfrekvens.

Call to action

Kallas förkortat för CTA. En call to action är ett sätt att få upp användarens intresse för och uppmana till att på något sätt agera på ett erbjudande i olika former. Illustreras ofta som knappar eller symboliskt av t.ex. en magnet. Bör placeras så tydligt som möjligt på hemsidor eller nyhetsbrev för bästa effekt. 

Läs mer om Call to action

Content marketing

Content Marketing, även kallad innehållsmarknadsföring, är en strategi inom marknadsföring där man producerar och sprider användbart innehåll i syfte att attrahera och/eller behålla en specifik målgrupp.

Läs mer om Content marketing

CPC

CPC är en förkortning av ”Cost per click”. CPC är ett nyckeltal som används för att beräkna kostnaden per klick inom digital annonsering. För att räkna ut din CPC delar du totalt spenderat belopp delat med alla klick.

CPA

CPA står för “Cost Per Acquisition” eller “Cost Per Action”, och kan enkelt förklaras som kostnad per förvärv, alternativt konverteringar. Det är ett nyckeltal och budstrategi som går ut på att betala när en besökare genomför en specifik händelse på webbplatsen.  CPA räknas ut genom att dela annonskostnaden med förvärven under en önskad period: Annonskostnad / antal konverteringar = CPA

 

D

Digitalbyrå

Digitalbyrå är ett samlingsnamn för en typ av byrå som hjälper kunder i det digitala landskapet. Sökmotoroptimering, Google Ads, marknadsföring i sociala medier, marketing automation, content och webb är vanliga tjänster för en digital byrå att erbjuda.

Digital marknadsföring

Digital marknadsföring är ett samlingsbegrepp för all marknadsföring som sker i digitala kanaler. En byrå som hjälper andra företag med digital marknadsföring brukar kallas för en digital marknadsföringsbyrå.

Displayannonsering

En typ av annonsering som med hjälp av bilder eller annat grafiskt material marknadsför ditt företag på diverse plattformar online.

Läs mer om displayannonsering

 

E

E-A-T

EAT står för Expertis, Auktoritet samt Trovärdighet och är riktlinjer från Google gällande kvalitetsbedömning av innehållet på en sida utifrån tre ovannämnda aspekter. Syftet med EAT är att ge en fördel till sidor vars innehåll är pålitligt, trovärdigt och som är skrivet av inom området sedda experter.

Läs mer om EAT

E-handel

E-handel är processen av att köpa och sälja produkter online, på hemsidor eller appar. E-handel syftar till detaljhandel online och shopping online med hjälp av elektroniska transaktioner. Idag är e-handel vanligt och det finns inget som säger att utvecklingen kommer stanna här. Det finns nästan inget som inte säljs online idag, du kan köpa kläder, teknik, musik, böcker, flygbiljetter och upplevelser online. 

Läs mer om E-handel

Externa länkar

Externa länkar är länkar som pekar mellan sidor på olika domäner. Hur många och hur starka externa länkar en sajt har riktade mot sig påverkar hur kraftfull sajten är i förhållande till andra sajter. Externa länkar är en stor del av arbetet inom kategorin Off-page SEO.

Läs mer om Externa länkar

 

F

Featured snippet

Featured snippet är en populär ”SERP feature”. Den kallas ibland för position 0 och är ett text- och bildutdrag från en sida som visas ovanför position 1 i SERP:en. För att synas med som ett utvalt utdrag krävs att man besvarar en fråga på ett tydligt och trovärdigt sätt.

Läs mer om Featured snippet

 

G

Google Analytics

Google Analytics är ett webbanalysverktyg skapat av Google. Verktyget är gratis att använda och är nästan ett måste om man som sajtägare vill veta varifrån ens trafik till sajten kommer ifrån.

Google Search Console

Google Search Console är ett gratis SEO-verktyg skapat av Google. I verktyget kan du kan analysera sajtens trafik, upptäcka viktiga problem och öka synligheten i Googles sökresultat.

Läs mer om Google Search Console

Google Tag Manager

Google Tag Manager (GTM) är ett tagghanteringsverktyg som gör det möjligt att enkelt lägga till script på hemsidan eller appen utan att ändra direkt i källkoden.

 

H

H-taggar (H1, H2, H3 o.s.v.)

H-taggarna är HTML-kod som används för att markera rubriker på en webbsida. <H1>-taggen indikerar att det är en huvudrubrik och därefter används <H2>, <H3> och så vidare för lägre rubriknivåer i texten. Rubriktaggarna är viktiga att optimera ur ett SEO-perspektiv och för att göra texten tydlig och förbättra läsbarheten.

Läs mer om H-taggar

Hreflang

Hreflang är en HTML-tagg som lanserades av Google 2011. Den används för att berätta för Google vilken relation två sidor som är likadana men på olika språk har till varandra.

Läs mer om Hreflang

HTML-sitemap

En HTML-sitemap är till för besökarna i första hand, till skillnad från en XML-sitemap som är till för sökrobotar. Idén med en HTML-sitemap är att besökare ska kunna skapa sig en snabb överblick över innehållet på sajten och innehåller vanligtvis länkar till de flesta sidor på webbplatsen.

HTTP och HTTPS

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) och HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) är två kommunikationsprotokoll som används på Internet för att överföra data. HTTPS är en säkrare version av HTTP, där kommunikationen mellan webbservern och webbläsaren krypteras med SSL-certifikat.

Läs mer om HTTP och HTTPS

 

I

Indexering

Indexeringen är ett steg i sökmotorns process. Efter att en webbsida har genomsökts av en sökspindel, kan den indexeras och därefter visas i olika sökresultat. En sida kan aldrig synas på Google innan den har indexerats.

Läs mer om Indexering

Influencer marketing

Influencer marketing är en marknadsföringsmetod som går ut på att inflytelserika personer, influencers, marknadsför produkter, tjänster och företag till sina följare via sociala medier.

Läs mer om Influencer marketing

Intern länk

En intern länk är en länk från en sida till en annan på samma webbplats (domän). Internlänkar är väldigt viktigt för att användare ska kunna navigera enkelt och effektivt på sajten. De interna länkarna spelar också en oerhört viktig roll ur ett SEO-perspektiv eftersom varje sidas länkvärde fördelas på de länkar som återfinns på varje sida.

Läs mer om Interna länkar

 

J

JavaScript

Javascript är ett skriptspråk som är väldigt populärt inom webbutveckling. Med Javascript möjliggörs mycket funktionalitet som annars inte hade gått att skapa med enbart HTML och CSS.

 

K

KPI

KPI står för Key Performance Indicator och betyder nyckeltal. KPI används för att mäta effektivitet, prestanda och prestation inom en verksamhet eller ett företag. Det finns många olika typer av nyckeltal som kan mätas, och vilka KPI:er just du bör mäta beror på vilka mål du har med din verksamhets digitala marknadsföring.

Läs mer om KPI

Konverteringsgrad (Conversion Rate)

Conversion rate, översatt till konverteringsgrad på svenska, är ett mätetal som talar om hur många procent av alla webbplatsbesökare som uppfyller en önskad åtgärd på en webbplats, alltså ett konverteringsmål.

Läs mer om Konverteringsgrad

 

L

Long tail

Long tail är ett begrepp för att beskriva ett väldigt specifikt och detaljerat sökord, till skillnad från ett bredare och mer generiskt sökord. Ett generiskt sökord skulle kunna vara ”låna pengar” och ett relaterat longtail-sökord ”låna pengar snabbt och enkelt”.

Läs mer om Long tail

Länkvärde

Länkvärde är ett begrepp som används för att prata om hur mycket kraft man får från länkar. Till exempel: ”Med den här fina internlänksstrategin fördelas länkvärdet optimalt till alla sajtens sidor”.

Arbetet med länkar beskriver vi mer ingående i vår nybörjarguide under kapitlen On-page SEO och Off-page SEO.

Looker Studio

Looker Studio är ett nytt namn för det populära datavisualiseringsverktyget Google Data Studio. I princip har Looker Studio samma funktion – att bygga rapporter med hjälp av data från olika källor.

Läs mer om Looker Studio

 

M

Meta Description

Meta Description är en meta-tagg där du lägger in en beskrivning för innehållet på sidan. Meta-beskrivningen syns under Page Title i SERP:en.

Läs mer om Meta description

Meta-taggar

Meta-taggar hjälper till att beskriva sidans innehåll för sökmotorer. De syns inte direkt på sidan, men kan hittas i källkoden. De syns endast i HTML och ligger under <head>. Även om de är osynliga för besökare på webbplatsen, spelar de en viktig roll för sökmotoroptimeringen (SEO).

Läs mer om Meta-taggar

 

N

Noindex

Noindex är ett direktiv i meta robots-taggen. Syftet med att markera en sida som “noindex” är att undvika att en webbsida dyker upp i SERP:en. Man säger helt enkelt till sökmotorerna att inte indexera sidan.

Läs mer om Noindex

 

O

Off-page SEO

Med off-page SEO menas alla SEO-relaterade åtgärder som sker utanför ens egen sajt. Exempel på dessa aktiviteter kan vara länkanskaffning eller PR.

Läs mer om Off-page SEO

On-page SEO

Med on-page SEO menas alla SEO-relaterade åtgärder som sker på ens egen sajt. Exempel på dessa aktiviteter kan vara sådant som rör meta-data, innehåll, sajtstruktur och internlänkar.

Läs mer om On-page SEO

Outreach

Termen outreach används ofta i samband med länkanskaffning. Att göra en outreach syftar till att kontakta någon för att få en länk till sin egen sajt. Oftast sker detta via mejlkontakt.

Läs mer om Outreach

 

P

Paginering

Paginering är processen att dela upp innehåll på en sajt, oftast med sidnumrering, men det kan även vara med andra pagineringsvyer som infinite scroll.

Läs mer om Paginering.

PageRank

PageRank är en algoritm som används av Google för att värdera webbsidor utifrån hur många och hur starka länkar som pekar till sidan. Namnet PageRank kommer från Lawrence Page, en av grundarna till Google. Den ursprungliga algoritmen har ändrats med åren och Googles sätt att se på länkar har blivit mer sofistikerat. Konceptet kring hur länkvärde flödar via länkar finns dock kvar i allra högsta grad och är fortsatt en stor del av Googles algoritm.

Page Title

Page Title, sidtitel, eller bara titel på svenska, är enkelt förklarat precis vad det låter som. Sidans titel, ej att förväxla med sidan rubrik(h1). Page Title är det som syns i SERP:en i stor blå text och är klickbar. Titeln på webbsida styrs med HTML-taggen <title>.

Läs mer om Page Title

Performance Max

Performance Max är en kampanjtyp i Google Ads. Kampanjtypen placerar ditt annonsmaterial på alla Googles annonsytor med hjälp av maskininlärning.

Läs mer om Performance Max

Pogo sticking

Pogo-sticking är när någon klickar på ett sökresultat och sedan återvänder till sökresultaten utan att ha blivit nöjd.

Läs mer om Pogo sticking

 

Q

Quality Score

Om du någon gång annonserat på Google med hjälp av Google Ads har du antagligen stött på begreppet Quality Score, eller QS som det brukar förkortas. Du vill alltid jobba mot att ha ett så högt QS som möjligt. Då betalar du nämligen mindre för varje klick.

Läs mer om Quality Score

 

R

Rankingfaktor

När man pratar om en rankingfaktor så menar man något som påverkar hur en sida rankar på ett visst nyckelord. Det finns flera hundra olika rankingfaktorer men två exempel är Page Title och länkar.

ROAS

ROAS står för “return on ad spend” alternativt “return on advertising spend” och är ett mätetal (KPI-metric) som används för att räkna ut lönsamhet genom att titta på hur annonsintäkter står i relation till annonskostnader.

Läs mer om ROAS

Robots.txt

I robots.xt filen kan du lägga in direktiv till botar som kommer för att spindla din sajt. Exempel på en sådan bot är Googles sökrobot. Du kan till exempel säga åt botar att inte genomsöka delar av din sajt.

Läs mer om Robots.txt

 

 

S

Schema markup

Schema markup är en typ av strukturerad data som används för att markera upp olika typer av innehåll så att Google kan förstå sidan bättre och visa upp mer kreativa sökresultat.

Läs mer om Schema markup

SERP

SERP är en engelsk förkortning av Search Engine Results Page. Det är alltså sökresultatsidan på Google som presenterar alla sökträffar som kommer upp när du sökt på ett ord.

Läs mer om SERP

SMM

SMM är en förkortning som står för Social Media Marketing. Begreppet innefattar den digitala marknadsföring som sker på sociala plattformar som Youtube, Instagram, Facebook, Twitter och LinkedIn. Vill du veta mer om annonsering i sociala medier kan vi rekommendera vår guide om SMM. Är du ute efter hjälp med er egen annonsering, så kan du läsa mer här om hur vi jobbar som SMM-byrå.

Statuskod 404

404 är en statuskod som webbservern svarar med om en sida inte kan hittas. De kan till exempel uppstå om man länkar till en URL som inte finns. Här kan du läsa mer om vad en 404-sida innebär och exempel på hur du kan åtgärda dem.

Läs mer om Statuskod 404

Strukturerad data

Strukturerad data använder du om det finns information på sajten som du vill märka upp för Google. Om du till exempel har en recensionstjänst där besökare kan betygsätta dina produkter eller tjänster kan du med hjälp av strukturerad data berätta för Google vilket snittbetyg din produkt eller tjänst har fått.

Läs mer om Strukturerad data

Sökbyrå

En sökbyrå är en specialistbyrå inom marknadsföring som hjälper företag att synas i och få fler kunder från olika sökkanaler, till exempel SEO och Google Ads.

Läs mer om Sökbyrå

Sökintention

Sökintention handlar om användarens bakomliggande syfte med en specifik sökning. För att lyckas ranka högt på Google är det mycket viktigt att ditt innehåll stämmer överens med sökintentionen.

Läs mer om Sökintention

Sökordsanalys

En sökordsanalys gör man för att kartlägga vilka ord en målgrupp använder sig av när de letar efter en specifik tjänst eller produkt.

Läs mer om Sökordsanalys

 

 

T

Teknisk SEO

Teknisk SEO är ett begrepp för att beskriva de aktiviteter inom sökmotoroptimering som går ut på att identifiera och åtgärda problem som kan hindra eller försämra Googles möjligheter att genomsöka, läsa och förstå en webbplats. En tekniskt hälsosam sajt har mycket större möjligheter att synas i Googles sökresultat jämfört med en sajt med stora tekniska problem.

Läs mer om Teknisk SEO

Time on Page

Hur länge en användare i snitt stannar på en sida. Du hittar dessa siffror i Google Analytics. Viktigt att tänka på är att Google Analytics enbart får information om hur lång tid någon stannat på sidan i det fall användaren väljer att gå vidare till en ny sida på sajten. Måttet är därför att ta med en nypa salt men kan ändå ge en viss indikation.

 

U

URL

Alla webbplatser har en webbadress som talar om hur man hittar dit. Det är den adressen som vi kallar för en sidas URL.

Läs mer om URL

 

V

Visuellt sök

Visuellt sök innebär att du tar ett fotografi från den verkliga världen som sökmotorn analyserar och sedan återger information om. Det kan vara en vacker möbel som du fotograferar och direkt får uppgift om tillverkare och förslag på inköpsställen. Visuellt sök kallas också för visual search. Populära appar för att använda tekniken är Google Lens, Pinterest Lens, Bing Visual Search samt Amazons StyleSnap.

 

W

Webbplats

En webbplats är detsamma som en sajt, eller en hemsida. Det är alltså en samling webbsidor som hör ihop med varandra och återfinns på samma domän. Searchintent.se är ett exempel på en webbplats.

Webbsida

En webbsida är en specifik sida på en webbplats. Den här digitala ordlistan på Searchintent.se är ett exempel på en webbsida.

 

X

XML-sitemap

En XML-sitemap är en fil som kan underlätta indexering och genomsökning av en webbplats för sökrobotar. Filen innehåller en lista på URL:er som man vill ska indexeras.

Läs mer om XML-sitemap och sitemap.xml

 

Y

Year-Over-Year

Year-Over-Year, eller YoY, är ett begrepp inom analys och rapportering. Det innebär att man tittar på en given period och jämför sedan den med samma period förra året. Om vi till exempel vill titta på YoY-resultatet för Q1 2022, så jämför vi perioden januari-mars 2022 med januari-mars 2021.

 

Z

 

Å

 

Ä

 

Ö

Överoptimering

Överoptimering är ett begrepp inom SEO för att beskriva ett arbete som utförts på ett sådant överdrivet sätt så att Google förstår att det är till för att lura algoritmen snarare än att hjälpa användarna. Detta leder ofta till försämrad synlighet i Googles sökresultat. Ett vanligt exempel på överoptimering är “keyword stuffing” där man proppar en text full med sökord i syfte att förbättra sin ranking på Google.