Vad är en canonical url?

En canonical url är en länk i form av en HTML-text. Denna text, eller meta tag som den också kallas, är till för att ge information till Google. Genom att du skriver in en canonical url i en webbsidas-sektion berättar du att sagda sida inte ska indexeras. Canonical-länken pekar istället sökmotorn vidare till en annan utvald huvudsida. Som sedan räknas som originalsidan vid en indexering.

Med en canonical url berättar du att många liknande sidor i själva verket är en. Du väljer t ex ut en webbsida som den sida som du vill ska ranka som original. Sedan tar du canonical-länken och skriver in den på de andra liknande sidorna. För det en canonical url gör är att förhindra Google att straffa dig för duplicerat innehåll.

Exempel på hur sidor med canonical url pekar vidare mot en originalsida

Om du t ex redan har en sida som rankar högt, kan det vara en bra idé att låta andra liknande sidor få en canonical url. Som därmed inte indexeras och pekar vidare till huvudsidan. Det gäller alltså att ha så få likadana sidor som det bara går. För det kommer i längden att ge dig bättre kontroll över den sida som är unik, med färre liknande sidor att hålla koll på.

Som så mycket annat är en canonical url ett användbart verktyg inom t ex SEO. Oavsett om du gör jobbet själv eller tar hjälp en SEO-byrå. Men man ska komma ihåg att den bara är ett förslag för sökmotorerna, inte ett kommando som de lyder blint. Risken finns att alla canonicals ignoreras om för många leder till samma huvudsida, exempelvis.

Hur skapar jag en canonical?

En canonical url lägger du in i en sidas källkod under <head>-segmentet. URL:en ska se ut som följande: <link rel=”canonical” href=” ”/>. Sedan skriver du in den webbadress som du vill ska vara originalsidan mellan “ “-tecknen.

Så här kan det exempelvis se ut när man skriver in en canonical:

Exempel på canonical url i html-from

Det kan vara bra att tänka på att bara skriva in en canonical per aktuell sida. Sökmotorer har en tendens att strunta i målsidor som har för många kanoniska länkar knutna till sig. Så lägg inte krokben på dig själv i din iver att bevisa originalitet.

Hur använder jag en canonical url?

Ett vanligt användningsområde för canonical url är t ex inom e-handeln. Ofta säljer man här flera olika varianter av samma produkt. Vilket i sin tur leder till att det finns flera produktsidor med i stort sett identiskt innehåll. Om du t ex säljer skor på nätet, så delas skorna in i kategorier efter färg. Och sedan delas skorna in i ytterligare en kategori baserat på mönster, som t ex prickar.

Detta kan exempelvis se ut så här:

  • https://ett-exempel.se/röda/röda-skor-vita-prickar/
  • https://ett-exempel.se/svarta/röda-skor-vita-prickar/

Här är det nu läge att berätta för Google och andra sökmotorer vilken URL som ska indexeras. Dels för att du själv ska kunna bestämma vilken sida du vill ska ranka högre (den ena sidan kanske redan gör det och genererar bättre länkjuice). Men du ska också göra det för att du vill undvika att få en bestraffning på grund utav att sidan innehåller duplicerat innehåll. Alltså lägger du in en canonical som pekar vidare mot den huvudsida som du själv väljer ut för indexering.

WordPress + Canonical URL

Om du inte är van att själv programmera webbsidor och skriva i HTML-kod finns hjälp att få med canonical url.

WordPress är ett plug in-verktyg som används för att skapa innehåll för hemsidor och bloggar. När du skapar en ny sida i detta program får varje sida en egen självrefererande canonical. Dessutom kan du själv enkelt ställa in en canonical med hjälp av Yoast, som är ett vanligt SEO-verktyg kopplat till WordPress.

Exempel på canonical url i WordPress och Yoast

Varför är det bra att ha en canonical url?

I dagens digitala landskap kan det vara lätt för någon annan att ta ditt innehåll som sitt eget. Med en canonical url som refererar till sig själv kan du visa att din hemsida är originalet. Det är kanske inte ett heltäckande skydd mot att bli plagierad. Men kan fortfarande vara skillnaden för en högre rankning gentemot det som kopierats.

Ju mer originellt innehåll du har, desto högre upp hamnar du i serpen. Anledningen till att det blir så är väldigt enkel. Sökmotorer tycker oftast inte om när en hemsida har kopierat innehåll. I en sökmotors ögon får du mycket högre rankning om din hemsida är unik. Men om du har kopierat ditt innehåll från någon annans hemsida kommer du inte att ranka lika högt. Detta är vad som inom digital marknadsföring kallas duplicated content. Och det är just för att förhindra detta som du ska använda en canonical url.

Sammanfattning

  • Med en canonical url förtydligar du vilken sida som är originalet
  • Du skapar en canonical genom att skriva in html-koden i sidans “<head>”-del
  • Använd canonical för att undvika att straffas för att ha kopierat innehåll
  • Skapa en canonical till alla sidor som ska ranka högt i sökmotorn
  • Bra att använda om man har en webbsida med många produkter och mycket innehåll från flera olika webbadresser